Risan legrégebbi utcája

risan_gabela3.jpg

A Gabela utca Risan legrégebbi utcája, története a 12. századra nyúlik vissza, míg egyes részei később épültek a török hódoltság idején. Az utca 3 kilométerre húzódik "fel a dombra" a parttól, vagyis Risan főterétől, ahol helyi piac működik. A nagyon jó állapotban megőrzött utca mentén régi kőházak vannak, amelyeket a Bokai-öböl városainak tipikus stílusában építettek. Az utcában található az Ivich palota halványuló épülete.

A risani "Gabela" utca az óvároshoz tartozik, és összeköti a risani főteret a város belső részével, amely más tengerparti és kontinentális területekhez kapcsolódik. Fontos kiemelni, hogy Gabela utcán főleg árukat szállítottak Risan kikötője és a települések között. Ezért mondták, hogy ha Kotor a montenegrói piac, akkor Risan a hercegnovi-i piac.

risan_gabela2.jpg

Maga az utca egyedülálló utcaburkolattal rendelkezik, amely nagy folyami kavicsokból áll, és átlósan számos mezőre oszlik, míg a járdák fehér mészkőből faragott kőlapokból állnak. A Gabela utca 31 épülettel rendelkezik, amelyek közül a legrégebbi a barokk korból (XVII – XVIII. század) származik. Valójában ennek a korszaknak a bélyegét viseli annak minden szépségével és egyediségével.

risan_gabela1.jpg

Risan számára a barokk kor minden szempontból nagyon eredményes volt. A gazdag risani családok befektettek kulturális javakba és örökségünkbe, fejlesztették a kereskedelmet, a hajózást, templomokat építettek és felújítottak stb. Példaként említhető, hogy ebben az időszakban újították fel a Banja kolostort, amely a 12. századból származik (a Szent György kolostor), és amely a hagyományok szerint adományból (zadužbina*) épült (St. Simeon Mirotocivog, Szent Száva apja).

risan_gabela4.jpg

A tér felől, a Gabela utcából Smokovacba, azt mondják, hogy körülbelül 80 butik volt, amelyek különféle kézműves üzletek voltak, például: szabóműhelyek, ahol híres és gazdag risani ruházatok készültek, cipőműhelyek, fegyverüzletek (rapierek**, jégcsap tokok, džeferdarik ***, szablyák, kaszák), és voltak még élelmiszerboltok, vasműhelyek, hentesek, kovácsok (minden, amivel ma Risanban nincs).

risan_gabela5.jpg

Megemlítendő a híres ikonfestő, Dimitrijević-Rafailović, akiknek műhelye a főtér közelében volt, a templomok szomszédsága mellett (Sv. Petra i Pavla crkva - 1601-ben építették és 1722-1796-ban újjáépítették; valamint a Szent Gábriel arkangyal fogadalmi templom 1567-ből).

risan_gabela7.jpg

Legendás történet is akad. Petar Andrijin Bjeladinović, egy régi risani kereskedő, kétszer is megnősült. Első házasságából sajnos minden gyermeke meghalt, második házasságából pedig egy fia és négy lánya született. Mivel négy lánya született, udvara pedig jól látható volt annak a háznak az ablakából, ahol az osztrák-magyar pénzügyes tisztviselők éltek, Petar egy kb. 5-6 méter magas, körülbelül tíz méter hosszú és körülbelül fél méter vastag falat épített a háza köré, hogy a férfiak ne figyelhessék ki lányra, és ne adj Isten, és az ő fiatal feleségét, amíg ők az udvarukon tartózkodnak. A fal ma is áll, és az 1979-es földrengésben sem sérült meg.

risan_gabela8.jpg

A vasárnap piacnap Risanban. Risanban évszázadok óta működik a hagyományos vasárnapi piac, ahol helyi termékeket árulnak, főként a legközelebbi és a távolabbi falvakból. Sajnos Risan elvesztette a kereskedőváros jellegét, mert a Gabela utca mellett egyetlen nyitott butik sincs, mint a korábban említett időkben. A tér szomszédságában ma már többnyire csak vendéglátó üzlet van. 

Technikai információk:

  • *zadužbina: egy középkori Szerbiában épült épület (általában templom vagy kolostor), amelyet az uralkodó épített a lélek megmentésére („a lélek számára”). Az ókori szerb nyelven "a lélek említésére hagyják örökbe" (latinul: Legatum in animae salutem). A modern Szerbiában az egyik jótékonysági forma; jótékonysági vagy oktatási célokra átruházott ingatlanok.
  • ** rapier: török hódoltság korabeli hosszú egyenes, kétélű kard, hosszú tőr, rapir, vívótőr
  • *** džeferdari: balkáni puska
  • Risan egyéb látnivalójáról itt írtunk: Elhagyott kórház
  • Híres utcák témakörében: Kotor legszűkebb utcája
  • Jó kirándulási lehetőség végigjárni az utcát
  • Szerethetőségi skálán: 10/7
  • Akadálymentesen megközelíthető: nem
  • Címkék: #Montenegro #CrnaGora #Risan #Gabela #ulicaGabela #Gabelastreet #oldest_street
  • forrásanyagok: