Erődítmény palota a Vrakijen komplexumban - Gornje Seljanovo

vrakijen3_borito1.jpg

Kevésbé ismert palota a Vrakijen (más írásmód szerint: Vrakjen, Vrachien) család Gornje Seljanovo-ban található építménye, mely a lenti térképen 186-os sorszám alatt szerepel. (Nem mellesleg érdemes ezt a kétoldalas, nagyítható térképet lementeni a kulturális örökségek iránt érdeklődő tagjainknak!). Bár a család kotori palotája mellett ez szinte elbújhat, a különlegességek iránt érdeklődőknek mégis igazi kihívás ezt is felkutatni.

tripo_djuranovic.jpgfotó: Tripo Djuranovic

A kotori nemesi család, Vrakijen (később Zmajevic) egyik palotája Gornji Seljanovban található. Az erődítmény jellegű palota egyes források szerint 1684-ben épült, nagyon leromlott állapotban található.

Egy XV. százai dokumentumban Pascal Toncov de Vrachien és Maticus kapcsán említik e seljanovoi területet. Állandó bérletként tartják nyilván a tivati ​​földet, amely egyébként a Szent Trifun templom tulajdona volt, amit 1431-ben béreltek Radastlav Nikšić-től Perastból. 1619. augusztus 1-jén Tripo és Marjan Vrakjen testvérek átvették a Tivatban lévő ingatlant az elhunyt örökségének "biztosától". Marina Mekše, végrendeletének megfelelően. 6 évnyi használat után a közjegyzők kötelesek voltak megfizetni a becsült jövedelmet (censo). Ez egyfajta fizetendő bérleti díj (affrancazione).

vrakijen1.jpgA térképre kattintva elérhető annak nagy felbontású, nagyítható változata
Piros nyíllal jelölve a Vrakijen Palota említése

A palota eredeti kinézete már nehezen elképzelhető, de azt tudjuk, hogy a bejárati portájától nézve a lépcsőn oszlopcsarnok volt. A palota földszintje teljes egészében boltívek alatt volt található, és az első emeletet kiskapukkal választották el.

vrakijen2.jpgHelyileg Tivatnál, Gornje Seljanovo területén található, piros nyíllal jelölve

A nemesi családnak egyébként Kotorban is volt palotája, mely nyilván reprezentatívabb kinézete miatt is fő tartózkodási helyük volt.

vrakijen_kotor.jpgfotó: Galvanek László

Erről a palotáról külön szeretnék szólni, mivel azon található az egyik számomra legkedvesebb épületdíszítő elem Kotorban, a család címere, melyet angyalok tartanak.

 

Technikai információk:

Tartalomjegyzék a Montenegrói paloták cikksorozathoz:

---------------------------------------------------------