A vihar elhurcolta, de visszatér helyére a szökevény budvai balerina

Skulptura plesačice (Statua balerine)

budvai_balerina6.jpg

A 2020-as év szinte mindenki számára sorsdöntő volt. Nem pozitív értelemben. De arra valahogy soha nem gondoltam, hogy Budva jelképét, az 55 éve a tengerparti sziklákon nyújtózkodó balerina szobrot a Jugo szél* gerjesztette hullámok magukkal ragadják, és napokig izgulhattunk további sorsa felől. Szerencsére 2021. január elsején megtalálták, és vissza fogják állítani a Mogren tengerparti sétányára.

A 2020. év végi vihar következményei

Októberben számoltunk be arról, hogy az 1964-es "A Vikingek rajtaütése" (Raubzug der Wikinger, eredeti cím: The Long Ships) című, angol-jugoszláv film forgatását követően egy strandot neveztek el Richard Widmark színészről, aki a főszerepet játszotta, melyet most Richardova Glavának (Richard's Head Beach) hívnak. Ezen a partrészen végzett különösen nagy rombolást 2020. december végén a montenegrói partvidékre és különösen Budvára lesújtó vihar.

budvai_balerina1.jpg

A hatalmas, cunami-szerű, két méteres hullámok elsodorták az ezen a tengerparti részen található vendéglátó egységeket. A tenger behatolt Budva óvárosába, elérve a Mogren Hotelt. Számos óvárosi üzletbe betört a víz, többségükben áram sincs, az óvárost felhabzott tengervíz árasztotta el. A Mogren strandról a hullámok elsodorták a híres, Budva jelképeként funkcionáló Balerina bronz szobrát, mely után a későbbiekben keresést indítottak.

A Kli-Kli vitorlás is megsérült

A vihar Petrovac környékét is erősen érintette. A viharban néhány régi kőhíd is megsemmisült. A szélsőséges időjárás nagy károkat okozott a híres "Kli-Kli" vitorlásban is, mely az ex-jugoszláv szabadidős hajózás leghíresebb hajója.

kli-kli2.jpg

Az a vitorlás, amellyel a belgrádi Kojadinović család szó szerint az egész világot körbevitorlázta a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben, súlyos károkat szenvedett acéltestén, mert a viharos tenger és szél a partra dobta Baošićiben. Szerencsére a hajó nem süllyedt el, a tivati Navar hajógyárban fogják megjavítani.

kli-kli.jpg

A Kli-Kli vitorláshajó különleges történetéről itt olvashatunk: https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/472877/neumorni-svjetski-putnik-kli-kli-skrasio-se-u-novom

Megtalálták a balerinát, az újév jól kezdődött

A balerinát 2021. január 1-jén találta meg a kutató csapat, a montenegróiak nagy örömére. A bronz szobrot kicsit megviselte a vihar, de helyreállítható szerencsére. 

A balerina kalandozásával kapcsolatban már rögtön mémek is születtek. Az egyik ilyen karakterrajz az alábbi felirattal jelzi a balerina "szökését": Vettem egy kis fürdőt és most visszatérek a napozáshoz!

budvai_balerina5.jpg

Rajz forrása: Капитан Наставник

Galvanek László segített ki abban, hogy a rajzhoz az ihletet az alkotó (Капитан Наставник ?) tulajdonképpen az Ivo Dzsima emlékműről, illetve az annak alapjául szolgáló Purlitzer díjas fotóról (győzelmi zászló kitűzése) vette.

joe_rosenthal_foto.jpg

A Purlitzer-díjas fotó, készítette: Joe Rosenthal

Az emlékmű az Arlington-i Nemzeti Temetőben található, Virgina államban. A második világháború egyik véres csatája Ivo Dzsima szigetén, a Szuribacsi hegy elfoglalása ihlette az emlékművet.1945. február 19-én 30 ezer amerikai tengerészgyalogos szállt partra a sziget délkeleti partján. A harcok öt héten át folytak, végül a 21 ezer fős japán helyőrség teljesen felmorzsolódott.

ivo_dzsima.jpg

A sziget meghódításában 6800 amerikai tengerészgyalogos vesztette életét. Hogy az emlékműnek a rajzon való megjelenítésében az alkotói szabadságon kívül mi köze van a budvai balerinához, még nem jöttem rá. Talán az, hogy az ember visszahódította azt, amit elvett tőle a természet. 

Íme egy videó a balerina kiemeléséről (azért gondolhatjuk, hogy a bronzszobor, bár törékeny alkatot ábrázol, iszonyú nehéz):

 

Technikai információk: