Egy újabb csoda látnivaló Prčanj-ban

Samostanski kompleks Svetog Nikole

2.jpg

Új Facebook oldallal jelentették be a "Samostanski kompleks Svetog Nikole" megnyitását a nagyközönség felé. Ez a most felújított Szent Miklós szerzetesi komplexum rengeteg látnivalót kínál Prčanj-ban. Megtalálható benne a Szent Miklós templom, a Boldogságos Szűz Mária születésének plébánia irodája, egy spirituális jellegű könyvesbolt, egy szuvenír bolt, tengeri örökség gyűjtemény, Lovagi idők című interaktív kiállítás, és multimédia termek. Nézzétek meg a kedvcsináló fotókat az alábbiakban.

A Szent Miklós-templom központi faoltárát a velenceiek építették 1766-ban, amely eredeti állapotában megmaradt és nagyon ritka. A templomnak három eredeti faoltára van, az egyik a középső és két oldalsó. Helyreállították a Szent Miklós oltárképet, valamint két Szent Péter és Pál fából készült szobrot, amelyek az oltár szerves részét képezik.

A barokk stílusban épült Szent Miklós-templom 1735-ben készült el és 1767-ben szentelték fel. A helyiek 1739-ben kolostort építettek a templom mellett, amelyet ferencesek laktak, akik 1908-ig maradtak a kolostorban. A prčanji ferences kolostor saját iskolával, matróziskolával és gyógyszertárral rendelkezett, így a tizennyolcadik század elején kulturális központ volt Prčanjban.

A templomot az 1979-es földrengés súlyosan megrongálta, helyreállítása csak nemrég, 2011-ben fejeződött be. 2020-ban pedig a mai kor követelményeinek megfelelő felújítása révén a szerzetesi komplexum szélesre tárt kapuival várja látogatóit.

Egy korábbi videóban megtekinthető a tengerészeti gyűjtemény egy része is:

Technikai információk: