A Radoničić palota a Sv. Ilija templommal, Dobrotán

radonicic_palota.jpg

A képen egy kis régi katolikus templom látható, Szent Illésnek szentelve. A Radoničić család kápolnája volt. Boka Kotorska egyik de facto legrégebbi temploma. A tengeri sziklán előtte egy 18. századi kereszt látható, amelyet a tengeren életüket vesztett tengerészek lelki békéjéért állítottak fel. A palota ma a Tengerbiológiai Intézet épülete.

A Szent Illés-templom építéséről nincsenek megőrzött adatok, de az építészeti adottságok alapján nagy valószínűséggel a XII. században épült. Az első levéltári utalás a templomra 1430-ból származik.

dobrota_1.jpg

A terület a 19. század elejéig Kotor önkormányzatához tartozott. 1808-ban, a francia uralom idején a kotori önkormányzat eladta az egész Plagenti félszigetet a Radoničić családnak a templommal együtt.

radonicic_palota1.jpg

Amikor a tizenkilencedik század első felében felépült a Radoničić-palota, a templom családi kápolna lett. A palotát Krsto Josipov Radoničić kapitány (1774-1849) építtette. A Radoničić család leszármazottai, a Milosevic család tagjai nagyon vigyáztak az értékek megőrzésére.

------------------------------------------------------------------

További, a kotori öböl-beli palotákkal kapcsolatos írásaink itt találhatók:
https://ilovemontenegro.blog.hu/tags/palota
------------------------------------------------------------------

A templom kisebb károkat szenvedett az 1979-es földrengésben, de mai megjelenése a az 1987-ben elvégzett helyreállítási munkák eredménye.

radonicic_palota3.jpg

Az adriai gárda később áttervezte a palotát, és felépítette a hosszú barokk stílusú oszlopos erkélyt. A második világháború után a Radoničić-palotát államosították, és a a haditengerészeti gimnáziumnak adott helyet.

img_20210826_205057.jpg

1961-ben a palotában kapott helyet az újonnan alakult Tengerbiológiai Intézet. Ahol 2021-ben nyílt meg a Bokaquarium, vagyis az Aquarium Boka.

akvarijum_boka.jpg

A Tengerbiológiai Intézetet (Tanszéket) 1961-ben alapították. A szervezeti átalakítások során az intézetet 1997-ben Tengerbiológiai Intézetbe szervezték, és 2004-ben a montenegrói egyetem részévé vált. A Tengerbiológiai Intézet egy tudományos kutatóintézet, amely az Adriai-tenger déli részén található növény- és állatvilág kutatásával és védelmével foglalkozik. 2021 nyara óta itt található Montenegró első tengeri akváriuma.

Az épülettel szemben állva a bal fronton, a tengerben lévő sziklán tehát egy 18. századi kereszt látható, amelyet a tengeren életüket vesztett tengerészek lelki békéjéért állítottak fel. Sajnos 2022-ben való ottjártunkkor nem jöttünk rá, hogy lehet az épület bal oldalát és a keresztet láthatóság szempontjából megközelíteni, mivel mindenhol elzárásba ütköztünk. De íme egy közelibb kép Tihomir Gusnic tolmácsolásában:

radonicic_palota_2.jpg

Technikai információk: