Montenegró és a golf

golf_montenegro7.jpg

Annak, aki Montenegróban kikapcsolódásként golfozni szeretne, valljuk be, nincs könnyű dolga, annak ellenére, hogy az elmúlt években több kezdeményezés is irányult arra, hogy profi golfpályákat hozzanak létre. Bár több, mint száz évre visszanyúló történelmi múltja is van a golfozásnak Montenegróban, valószínűleg elsőként Európa balkáni részén, jelenleg érdemesebb inkább más sportolási lehetőségeket kihasználni, mert abból viszont van bőven.

golf_montenegro51.jpg

A Nyugat-Balkán első golfpályája 1906-ban nyílt meg Cetinjében, de az első világháború kitörése miatt a pálya és a klub eltűnt. 2016-ban azonban a Visit Montenegro bejelentette, hogy a golf visszatér a Knjaginja Milica Golf Club létrehozásával. A Club azért kapta Milica nevét, mert Milica hercegnő volt az eredeti, 1906-os golfklub első elnöke.

golf_montenegro3.jpg

Milica nagyhercegnő nyitotta meg az első játékot 1906-ban Cetinjében

A klub nevét tehát Milica Romanoff nagyhercegnő tiszteletére kapta, aki 116 évvel ezelőtt alapította meg a Balkán első golfklubját, golfpályáját és golftornáját Cetinjében, Montenegró akkori királyi fővárosában. Az első világháború kitörése azonban megakadályozta a sportág fejlődését és népszerűsítését.

--------------------

Érdekesség: abban az időszakban Montenegróban az úgynevezett csoportos sportágak úri sportok voltak, mint a korcsolya 1889-ben, a tenisz 1894-ben és a golf 1906-ban. 

--------------------

Ma Milica unokája, Dimitri Romanoff herceg a védnöke az új klubnak, amelynek alapítása egy másik szimbolikával is rendelkezik, mivel egybeesett Montenegró újonnan megszerzett függetlenségének tizedik évfordulójával. 2016 május 21-én és 22-én került megrendezésre Montenegró első amatőr golfbajnoksága, a „Milica hercegnő emlékműve” a szomszédos Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban, mivel Montenegrónak még mindig nem volt meg a szükséges infrastruktúrája egy ilyen golf esemény megtartásához. Weboldaluk: https://knjaginjamilica.com/.

krimovica_golf1.jpg

Krimovica, Montenegró, golf pálya

2022. június 4-én tartotta a Knjaginja Milica golfklub „Női golfnap” rendezvényét.

A Club kialakított golf pályája Krimovicánál található (golf teren Krimovica), a Google térképen: https://goo.gl/maps/Q1hj3YGBQaDGw2g46. GPS koordináták: 42.30154842954771, 18.76597674363468.

krimovica_golf.jpg

A Krimovicai golf pálya 9 lukkal

Míg a golf hagyománya még csak kialakulóban van Montenegróban, a dolgok valószínűleg hamarosan megváltoznak, mivel az ország rendkívül alkalmas erre a sportra, köszönhetően lenyűgöző természeti környezetének, valamint kellemes klímájának, ami azt jelenti, hogy a golfszezon áprilistól egészen október végéig tarthat.

A két fő helyszín, ahol ambiciózus fejlesztési projektek zajlottak, köztük golfpályák kialakításával, az Adriai-tenger partján, az Unesco által védett Kotori-öbölben található: az egyik a Porto Montenegro luxusjachtkikötő Tivat külvárosában, a Royal Montenegro Golf & Country Club, amelyet Steve Marnoch tervezett.

golf_montenegro1.jpg

Dimitri Romanov orosz herceg, I. Nikola montenegrói király dédunokája elfogadta a Boka Group alapítójának, John Gvozdenovic Kennedynek a felkérését, hogy legyen az első montenegrói golfpálya szponzora. A 100 méter széles és 300 méter hosszú edzőpálya mára már mindent tartalmaz, ami az intenzív golfedzésekhez elengedhetetlen mind a profik, mind az amatőr golfozók számára. A Clubnak ezen kívüli másik területe a kavaci golfpálya, amely 786 000 m2 bérelt területet foglal el Tivattól mindössze két kilométerre, a repülőtér közelében, a "Sea Breeze" luxus komplexum mellett. (GPS koordináták: kb 42.402735, 18.748745).

A profi golfpálya 18 lyukú, 1,8 km hosszú és 180 méter széles. Az ex tivati ​​székhelyű Montepranzo-Bokaprodukt szőlőültetvény szinte tökéletes domborzatot és elhelyezkedést kínál golfpálya területéhez a tengertől mindössze 700 méterre, panorámás kilátással a Tivat-öbölre. Facebook oldalukon azonban 2014 óta nem posztoltak, a hivatkozott weboldaluk már nem elérhető, ezért valószínűleg ez már nem működik.

golf_montenegro6.jpg

Valamint a Luštica-félszigeten, amelynek déli partjára tervezték az ország első 18 lyukú Gary Player golfpályája. Mindkét golfüdülő könnyen megközelíthető Montenegró második nemzetközi repülőteréről, Tivatból. Az EasyJet fapados légitársaság nemrégiben indított járatokat Tivatba az Egyesült Királyságból. Az utazók a szomszédos horvátországi Dubrovnik repülőterén keresztül is érkezhetnek, amely körülbelül 90 perces autóútra található Kotortól.

lustica_kalmar_janos.jpg

A Lustica öbölben nagyon nehéz a pályát kialakítani, de 2020-ra tervezték 9 lukkal megnyitni a golfpályát, 2022-re pedig további 18 lukkal tervezték bővíteni. Sajnos nincs fellelhető infóm róla, hogy ez meg is valósult-e. Elsősorban golf oktatást vállalnak, meghirdetett kurzusokban. (info@lusticabay.com) Weboldalukon: https://lusticabay.com/activity/golf/.

A botot, amellyel Milica nagyhercegnő végrehajtotta az első ütést 1906-ban, a mai napig a cetinjei múzeumban őrzik.

bot.jpg

Montenegróban a golf még egy fejlesztendő terület tehát, ezért addig is érdemes más, elérhető sportokkal kikapcsolódni.

Technikai információk