Egy ijesztő idegen őrzi a városkaput Kotorban

fokep.jpg

Egy ijesztő, 3 méteres robot foglalta el Kotor városfala mellett ideiglenes helyét. Első pillantásra nem tudtam beazonosítani, hogy mi lehet, ezért kíváncsian néztem utána a róla látott fotó alapján, hogy miért és hogyan került az ódon városfalak szomszédságába, a Gurdić kapuhoz ez az utópisztikus szörnyeteg. >>>

Kevés turista jut el a kotori óváros déli végébe, ahol a házak közti utcák keskeny folyosóvá szűkülnek, s amely a Gurdić bástyához és kapuhoz vezet (amelynek részei a XIII. századból származnak), valamint a Gurdić-forrás feletti felvonóhídra. 

gurdic_gate.jpg

Ez a keskeny és magas kőből álló átjáró az 1470-ben épült Gurdić bástyán vezet keresztül. Ezen a boltíven túl található a Vrata od Gurdića vagyis a Déli kapu. A város három portálja közül ez a legrégebbi. Kezdetben a IX. században építették. A jelenlegi változat a XIII. századból származik. Innen egy fából készült felvonóhíd vezet át egy kis víztömeg felett, amelyet Gurdić-forrásnak hívnak.

A Csernobil névre hallgató transzformer 2021. október 15-ig elfogadta a kotori városfal déli kapujának őrzését, mintegy mementóul annak, hogy vigyáznunk kell, merre halad a világ.

csernobil1.jpg

Az ember és a környezet közötti egyensúly hiánya, a természeti erőforrásokkal való visszaélés és a hulladék erőforrásként való felhasználásának fejletlen tudatossága miatt idén nyáron a Cris Contini Kortárs Galéria Porto Montenegróban bemutatja a Danilo Baletić művész által készített hatalmas robot transzformert, melynek neve Csernobil. A robot neve általa képviselt történelem az, amelyből megértettük, hogy az ilyen katasztrófáknak nincsenek határai, amit sajnos a koronavírus-járvány is megerősített.

----------------------------------------------------------------------------------------

A Kotori óváros városkapuiról itt írtunk FB csoportunkban:


A kotori vár három régi bejárattal bír. Északon a Skurda folyónál a Szárazföldi kapu, a tenger felé néző Tengeri kapu, avagy Főkapu, illetve délen található egy picike kapu (Gurdić kapu) a hegy és a tenger találkozásánál. Ez a Déli kapu (amiről mostani bejegyzésünk szól):

----------------------------------------------------------------------------------------

A Csernobil névre hallgató transzformer szobor 3 méter magas, és hulladéklerakókból gyűjtött fémhulladékból épült. Az őt megépítő művész, Danilo robotok iránti szenvedélye, amelyet a jó és a rossz küzdelme inspirált, arra késztette, hogy létrehozza ezt a műalkotást, amelynek témája az anyagok újrafelhasználása, az ember és a gépek kapcsolata, de a robotika fenntarthatósága is.

gurdic_gate2.jpg

2021. július 16-tól 3 hónapig, október 15-ig állították ki Csernobilt Kotorban, az UNESCO városában, azzal az erős meggyőződéssel, hogy a jövő nemzedékei számára a minőségi környezettudatosságra való nevelés és a művészet másfajta megtapasztalása —, különösen a gyermekek és a felnőttek számára is lenyűgöző módon, amelyet Csernobillal való "találkozásuk" okozhat — nem hiányozhatnak.

csernobil2.jpg

A transzformer felszerelését Kotor Város Önkormányzata és Kotor Község Turisztikai Szervezete tette lehetővé.

----------------------------------------------------------------------------------------

Galvanek László fotói a Déli kapuról és Gurdić bástyáról:

A galéria megnyitásához kattints a képre!

---------------------------------------------------------------------------------------- 

Technikai információk: