Verona Palotából Verona Village

palate_verona.jpg

A középkori építészet egyik legjelentősebb, megőrzött objektuma Tivatban, az ún. "Verona Palota" (Verona House, Kuća Verona, Palate Verona), mely gótikus-reneszánsz stílusjegyekkel rendelkező védett kulturális műemlék, segít elképzelni a mai embernek a kotori középkori nemesi családok életmódját és életkultúráját, akiknek birtokai a Tivat-öböl partján voltak.

sinisa_gacevic.jpg

A mediterrán kultúra műemlékeként a palota egy varázslatos időről tanúskodik, de évtizedek óta rendkívül elhanyagolt állapotban van, és egyre kevésbé áll ellen az idő pusztításának.

A Verona Palota a Župa-fok és Bonić között, a part mentén található, Tivat Račica részén, sajnos már több évtizede elhagyatottan áll, de romlásában is tükrözve a gótikus-reneszánsz időszak fontos jellemzőit, amelyben épült.

verona_palata10.jpg

A palota eredetileg Kotor bizánci nemesi családjához tartozott, ahonnan a bizánci család tivatbeli összes birtokával együtt 1760 körül Anton Andrijin Verona százados vette meg Prcanjból. Innen ered a Verona elnevezés.

verona_palata1.jpg

A Verona ház egy kétszintes építmény, mely három építészeti részből áll, egy hangsúlyos középső részből, melyet domború tető borított, valamint a két szárny-részből, melyek alacsonyabbak a főrésznél és nyeregtetővel borítottak.

A palota hagyományosan kőből épült, szürkés-zöld árnyalatú. A gótikus törött boltozat központjában elhelyezett portált valószínűleg 1760 után új barokk portál váltotta fel. A portál boltíves részét később befalazták, és eredetileg egy architráv gerendával (párkánygerenda) helyettesítették, a sín számára egy lapos, vágatlan kőtömböt használva. Az épület középső részének, az elkerített kert felé eső oldalán található udvari portál gótikus jellemzői ma is megmaradtak nagyobb változások nélkül.

Elhelyezkedése révén, valamint reprezentatív, középső tornyával és oldalszárnyaival, kikötésre alkalmas mólójával és az épület mögött elterülő birtokkal, saját édesvízű kútjával igazán csodálatos otthonná tette a nemesség számára ezt a birtokot.

verona_palata7.jpg

A bekerített, tágas kerttel, kishajó mólóval, saját stranddal és kúttal ellátott palota, amely mára sajnos nagyon lepusztult, eredeti építészetével nagyrészt a mediterrán életmódot és a lakhatási kultúrát festi le a mai kor számára is.

A Verona Palota új élete, a Verona VIllage


2018-ban megkezdődtek az előkészületek egy újabb, több millió eurós ingatlanprojekt megvalósításának megkezdésére a Tivati-öböl partján. A "Tivat Beach Condos" társaság egy új üdülőhely kialakítása érdekében, Verona Village néven indította el az ingatlan projektjét, amelyet öt hektáros földterületen építenek a part mentén, Župa és Bonici között Tivatban. Az ingatlan hihetetlen nagy értéket képvisel elhelyezkedése folytán, hiszen a tivati repülőtér, valamint a Porto Montenegro kikötője is pár perc alatt megközelíthető.

A tervezett Verona Village komplexum területe

terulet.jpg

A Verona Village az egyik legnagyobb ingatlanprojekt Tivatban, a projekt összesen 55 000 négyzetméterén apartmanok, lakosztályok és ötcsillagos szálloda, valamint mintegy háromezer négyzetméter kereskedelmi létesítmény építését foglalja magában.

A régi középkori kúria és védett kulturális emlék, a bizánci-verona palota hátterében kialakított komplexumon sportpályát, jachtklubot, kis kikötőt, éttermeket, számos üzletet, valamint egy gyógy- és wellnessközpontot terveznek.

A középkori kúria, amelyet ezek az új, nagy objektumok be fognak árnyékolni, a tervek szerint a jövőben az étteremmel és bárral rendelkező "Verona jacht- és evezős klub" székhelye lesz.

A Verona Palota nyugati része és a környező föld az Andrić, azaz a tivati ​​Vukovic család tulajdonában van, míg a romokban álló épület keleti szárnya a Čedo Gospić és Nenad Maslovar által alapított budvai MGI társaságé. 

Technikai információk: