Nikola Tesla montenegrói érdemkeresztet is kapott

tesla2.jpg

Itthon még nem mutatták be, de 2020-ban került a mozikba egy igazán izgalmas életrajzi film Ethan Hawke főszereplésével Nikola Teslaról, a legendás fizikusról és feltalálóról. Mindenki előtt ismert, hogy Tesla szinte teljes munkásságát keresztülszőtte Thomas Edisonnal való vetélkedése, és talán ez is hozzásegítette, hogy igazán nagy áttöréseket érjen el. Talán nem köztudomású életrajzából, de Montenegróhoz is volt köze. /A képen Nikola Tesla gázzal töltött foszfor bevonatú izzót tartott, amelyet vezetékek nélkül megvilágított a "Tesla tekercs" elektromágneses tere./

Nikola Tesla 1856. július 10-én született az akkori Habsburg birodalom, jelenleg Horvátország területén. Egyes források szerint a Tesla család gyökerei a montenegrói Niksic közelében található Draganici faluból származnak.

A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is.

Nikola Tesla, a nagy feltaláló és szókimondó szerb hazafi, őszintén imádta a szabad szerb államokat, Szerbiát és Montenegrót, valamint Szerbia többi részét is, amely osztrák-magyar és a török ​​igában ragadt. Soha nem rejtette véka alá hazafias érzéseit, éppen ellenkezőleg - hangsúlyozta őket!

Montenegró és Szerbia története inspirációt adott Nikola Teslának

Montenegró szépséges hegyvidéki balkáni ország, amely az Adriai-tenger partján fekszik, Olaszországgal szemben. Montenegrót a háborúk és csaták története, az idegen uralom ellen harcok története jellemzi. Montenegró az egyetlen balkáni ország, amely évszázadokon keresztül szabad és független maradt, ellenállt az állandó külföldi inváziónak.

A Crnojevic és Petrovic dinasztiák kiváló vezetői évszázadokon keresztül kormányozták Montenegrót. Montenegró a középkori Szerb Királyság része volt. 1355 után a Királyság kezdett összeomlani és Montenegró független állam lett. A Crnojevic-dinasztia 1516-ig kormányozta Montenegrót. 1851-ig a Petrovic-dinasztia keleti ortodox püspökei kormányoztak. Abban az évben a montenegrói uralkodó, I. Danilo felvette a herceg címet. Montenegró 1910-ben királysággá vált. Lányainak európai dinasztiákkal kötött házasságai révén Nikola montenegrói királyt "Európa apósának" nevezték. Elena, Olaszország királynője, Nikola király lánya volt.

Montenegró kultúrtörténetét a Velencei Köztársaság, az adriai olasz szomszédság befolyásolta. Az első nyomtatott sajtót Montenegróba a Velencei Köztársaságból hozták, kevesebb mint egy évtizeddel azután, hogy Johannes Gutenberg az 1400-as évek közepén Németországban megnyitotta az első nyomdát. A délszlávok első nyomtatott könyvét, az úgynevezett "Octoih" -t Montenegróban az "OBOD" nevű nyomdában nyomtatták.

obod1.jpg

Tesla imádta Petar II Petrovic Njegos "Hegyi koszorú" című költeményét, de Djura Jaksic, Vojislav Ilic és Jovan Jovanovic Zmaj verseit is. 1894 májusában a Century magazinban megjelent egy Jovan Jovanovic Zmajról szóló cikke, amely a koszovói szerbek szenvedéseiről szóló történettel kezdődött, majd hozzátette: "A végzetes csata óta a szerbekért a legutóbbi időkig csak egy csillag van az égen. Montenegró." Tesla nagyon szívélyes kapcsolatban állt Nikola Petrovic Njegos herceggel és későbbi királlyal, Montenegró uralkodójával (I. Miklóssal). Gyakran írtak levelet egymásnak, és I. MIklós 1895 áprilisában fogadta is személyesen.

I. Miklós, Montenegró királya 1895 augusztus 23-án Danilo rendben részesítette Nikola Teslát. A kitüntetést azt követően ítélte oda, hogy a király értesült a Niagara vízesésnél az elektromos vízierőmű 1895-ös felállításáról. Napilapok és mérnöki újságok a világ minden tájáról üdvözölték és méltatták Tesla elektromos tervezésű erőművét.

oklevel.jpg

danilo2.jpg

okmany.jpgÍme a Danilo rend cirill betűs oklevele

Tesla adta barátjának Robert Underwood Johnson-nak a "Century Magazine" szerkesztőjének a Luka Filipov, feleségének a Madam Filipov becenevet. Luka FIlipov volt ugyanis egy montenegrói hős neve a montenegrói-török háborúban 1874-ben. Egy szerb költő Zmai-Jovan Jovanovich írt egy verset Luka Filipovról, melyet Tesla fordított le angolra és melyet a Century Magazine hasábjain hoztak le. Luka Filipov az 1874-ben történt Vucji Do-beli csatában mutatott hősiességéről ismert, amikor is elfogta a török parancsnokot Osman Pasát és élve vitte őt I. Miklós montenegrói király elé.

luka_filipov.jpg

Az Egyesült Államokban Tesla rendszeresen találkozott montenegrói emigránsokkal. Tesla pénzzel támogatta a montenegróiakat, akik keményen dolgoztak amerikai bányákban. Nikola Tesla fedezte azoknak a montenegrói önkénteseknek az utazási költségeit, akik hazafelé siettek harcolni a balkáni háborúkban és az első világháborúban. Egyszer találkozott Petar Perunovic-Perunnal Amerikában, aki guszlén* játszott neki. Tesla ekkor meghatódva azt mondta: "A guszle a legerősebb erő, mely vonzza a szerb lelket". 

Érdekességként megemlíthető, hogy 1945 után az első értelmiségi, aki a montenegrói bankjegyeken látható volt, Nikola Tesla volt.

2014-ben "Nemzetközi Tesla díjat" alapítottak Podgoricán, Nikola Petrovic montenegrói herceg elnökletével.

Tesla emlékmű Podgoricán

A New York-i Tesla Emléktársaság és a világ minden tájáról származó Tesla-tisztelők fejezték ki köszönetüket Stanislav Hocevar belgrádi érseknek azért a Tesla mellszoborért, amelyet a montenegrói Podgoricában, Krisztus feltámadásának székesegyházában állítottak fel 2016. márciusban.

hram_monument.jpg
hram_tesla_bust_ceremony30.jpg

A táblán szereplő felirat: "Minden keresztény ugyanarról a helyről származik. A Krisztusban élő testvéreink iránti szeretet nevében ezt a keresztet, vallásunk szimbólumát, a leleményes Nikola Tesla képével adom át a Krisztus feltámadása székesegyházának Podgoricában és az istenszerető embereknek, akik imádkoznak ezen a szent helyen. Mons. Stanislav Hocevar, belgrádi érsek és metropolita 2016. március ".

hram_tesla_bust1.jpg

119184049_353992762675947_702599378171101967_n.jpg

2022. július 10-én a Niagara vízesés a szerb zászló színeibe öltözött Nikola Tesla tiszteletére:

tesla_niagara.jpg

Technikai információk: