Lord Byron liezonja Montenegróban

byron.jpeg

1788. január 22-én született Lord Byron, az angol romantikus költészet egyik legnagyobb alakja, aki rövid élete során többek között a Childe Harold zarándokútja című költeménnyel és versesköteteivel szerzett világhírt. Montenegróban is járt, a legendák szerint egy Prčanj-beli nemes asszonnyal kalandba is keveredett. Verseskötetét részben itt szerzett tapasztalatai is ihlették. Hipnotikus idézete turisták ezreit igézik meg Montenegró felé.

Byron jó barátja, Lord Broughton társaságában az 1800-as évek elején körutazást tett a Földközi-tenger medencéjében, mely egész későbbi életét meghatározta. A férfi úti élményei hatására írta meg a Childe Harold zarándoklatai című elbeszélő költeményt. A költő kalandozásai három éve alatt bejárta Spanyolországot, Itáliát, Hellászt és Törökországot, és vélhetően ez időben jutott el a mai Montenegró területére is. Erre vonatkozó pontos információt, hogy a költő mikor járt Montenegróban, nem találtam.

lord_byron_coloured_drawing.jpgLord Byron (Thomas Phillips festménye, 1813)

Prčanjban azonban biztosan megfordult. Ez az a város, amelyet már a 13. században említettek Persano vagy Perzano néven. Híres tengerészek és kalandorok hazája, akik a 17. század elejétől a Földközi-tenger egyik első postai forgalmát biztosították. Csodás az a sok építészeti hagyaték, amelyet Prčanj ebből az időszakból megőrzött.

nevtelen_2.jpgBogorodičin Hram

Különösen a Bogorodičin Hram nevű templom (Our Lady temple), amelyet Szűz Mária születésének szenteltek. Ezt a templomot impozáns és elegáns lépcsősora teszi egyedivé. A templom építése, amely 1789-ben kezdődött, csaknem 120 évet vett igénybe. A velencei Bernardino Maccarucci tervezte, és bizonyítja azt a jólétet, amelyet ez a helység a 18. század végén megtapasztalt.

3.jpgA kép csak illusztráció

Belül számos híres olasz művész, például Tiepolo, Balestra és Piazetta festménye mellett megcsodálható (ha a templom ajtaja nincs bezárva ...) a sekrestyében egy ezüst serleg, amely Lord Byron híres angol költőé volt.

Egyes források szerint külön "ereklyeként" őrzik azt az ezüst kiskanalat is, mellyel a híres költő kávéját kavargatta. 

2.jpgA kép csak illusztráció

Még ma is él az a legenda, hogy a költő romantikus viszonyba keveredett egy nemesi úrnővel Prčanjban, de a liezon további részleteit jótékony homály fedi. Byron eléggé szabados életet élt, ezért csöppet sem kétséges, hogy a legenda mögött valóságos tények állnak.

1.jpgBogorodičin Hram

Legnagyobb hagyatéka azonban a montenegrói nép számára az a sokszor idézett mondata, miszerint:

 “At the birth of our planet, the most beautiful encounter between the land and the sea must have happened at the coast of Montenegro. When the pearls of nature were sown, handfuls of them were cast on this soil.”

Vagyis: „Bolygónk születésekor a föld és a tenger legszebb találkozása Montenegró partjainál történhetett. Amikor a természet gyöngyeit elvetették, több maroknyit öntöttek erre a talajra. ”

gyongyok.jpg

Megmondom őszintén, sokat kutattam a neten, hogy Byron mikor járhatott Montenegróban, illetve arról, hogy ez az idézet valóban tőle származik-e, de egyikre sem találtam bizonyítékot.

Mindenesetre kétségtelenül megcáfolhatatlan a gondolat, miszerint Montenegró partvidékét jókedvében teremtette meg a Mindenható és érthető az is, hogy az idelátogatók többsége (köztük mi is) teljes szívünkkel beleszerelmesedtünk Montenegróba-

Technikai adatok: