Kilencezer éves emberi fogat találtak

Jégkorszaki leletek a Vrbička-barlangban

51.jpg

A napokban közzétett tudományos hírek szerint Montenegrót tekintve az őskorból származó legrégebbi emberi maradványok Nikšić közelében találhatók, Presjekánál. 2012-től kezdve a mai napig számos érdekes tárgyat találtak a Vrbička-barlangban - állatcsontokat (pl mamut és mormota, kőszáli kecske, őz, gímszarvas, vaddisznó, zerge), kőkorszaki eszközöket (pl. kovaköveket), kerámiákat, a pontyok garatfogából készített gyöngyöket (ami cserekereskedelemre utal). A Vrbička-barlang egy mészkő lejtőn található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájékra, jó minőségű forrásokkal a közelben.

Számos hazai és külföldi régészt is magában foglaló tudományos csapat tartózkodik jelenleg Nikšić-től 20 kilométerre, a Duga hegységben, ahol a Vrbička-barlangot kutatják - egy híres régészeti lelőhelyet, amely a montenegrói terület őskori életéről tanúskodik. Ez az expedíció szenzációs felfedezést tett, ugyanis a legrégebbi emberi maradványokat talált meg Montenegrót tekintve. Dušan Borić, a New York-i Kolumbia Egyetem régészet professzora, kutatója azt nyilatkozta, hogy két olyan emberi fogat találtak, egyet a korai neolitikum időszakából, míg a másik, látszólag még régebbi - a mezolitikum idejéből való.

fog.jpg

Boric kifejtette, hogy a fogakat több évvel ezelőtt találták meg, de a közelmúltban érkeztek meg a DNS- és egyéb elemzések, amelyek megerősítették, hogy valóban a legidősebb emberi maradványok, amelyeket valaha találtak Montenegró területén.

mormota_csontok.jpg

A kép szerint mormota maradványokat találtak a barlangban

Az egyik a korai neolitikum korából származik - Kr.e. 5800 körülről, vagyis majdnem 8.000 éves. A másik  mezolitikumbeli fog, talán Kr. e. 7000 körül, vagyis 9.000 éves. Érdekes, hogy egyáltalán sikerült DNS elemzést végezni ezeken a fogakon.

2.jpg

A barlang számos leletet szolgáltatott a régészeknek

Az újkőkori emberek esetében megállapították, hogy ők voltak az első gazdák, szarvasmarha-tenyésztők, akik erre a területre érkeztek. Anatóliából, a Közel-Keletről származnak, és lassan terjedtek Európában és a Balkánon. Feltételezzük, hogy volt tengerparti útvonal, amely az Égei-tenger, a Jón-tenger és az Adriai-tenger mentén haladt - magyarázta prof. Borić.

A második fog, amely hivatalos megerősítést vár arra vonatkozóan, hogy a mezolitikumból származik, a vadászó-gyűjtögető közösségekre és genetikai örökségükre jellemző.

keramia.jpg

Nikola Borovinić a montenegrói természetvédelmi és régészeti központból elmondta, hogy Montenegró területén az őskortól kezdve nagyon kevés csontvázmaradvány található. Ezért ez a felfedezés fantasztikus, főleg, hogy mára már a fogak időszakbeli elhelyezése mára már ismert.

A Vrbička-barlangnak ez a kutatási projektje 2012-ig nyúlik vissza, a cambridge-i McDonald Régészeti Kutató Intézettel, a belgrádi filozófiai karral és a Nikšić Múzeummal együttműködve. Az együttműködés folytatódott, de a szereplők változtak, említve a római La Sapienza, a New York-i Kolumbia Egyetem és a Régészeti Kutatóközpont részvételét.

65.jpg

A barlangban talált leletek

Az eddigi legrégebbi bizonyítékok, amit itt találtak, az utolsó jégkorszakból származnak. Körülbelül 24.000 évesek. Vadászok éltek itt, és már az is furcsa, hogy egyáltalán ezen a területen éltek, mivel ez az időszak volt az eljegesedés maximuma, pontosabban a jégkorszak leghidegebb időszaka. 2012-től kezdve a mai napig számos érdekes tárgyat találtak a barlangban - állatcsontokat (pl mamut és mormota, kőszáli kecske, őz, gímszarvas, vaddisznó, zerge), kőkorszaki eszközöket (pl. kovaköveket), kerámiákat, a pontyok garatfogából készített gyöngyöket (ami cserekereskedelemre utal) ... Ez az időszak nagyon "termékeny" volt, és a Vrbička-barlang, ahogy mondják, soha nem szűnik meglepni kutatóit.

1.jpg

Ebben a szezonban többek között megtalálták azokat a csontokat, amelyek az újszülötté voltak. Részletesebben kell megvizsgálnunk, de megtaláltuk egy gyermek csontjait, aki valószínűleg a barlangban volt eltemetve. A zóna szélén van, amelyet vizsgálunk, és meglátjuk, bővül-e majd a lelet, van-e egész csontváza. Korábban két alsó lábszárat fedeztünk fel, valószínűleg bronzkorból. Van még egy fogunk, amelyet az idény elején találtunk, és újkőkori lehet. - nyilatkozta prof. Borić.

A barlang sötét, háttér részeit valószínűleg temetkezésekhez és rituálékhoz használták, és ami nyilvánvaló, az az, hogy az ott élő különféle csoportok az idők során megváltoztak. „Lassan indultunk, és a barlangra koncentráltunk. Ha befejeztük volna az első években, nem rendelkeznénk mindezen leletekkel. A folyamatos munka sikert hozott. Hatodik éve vagyunk itt, és minden alkalommal felfedezünk valami újat. Természetesen elemzéseket kell végeznünk annak érdekében, hogy megértsük, mi történt itt.- mondta Borić.

4.jpg

A professzor elmagyarázta, hogy ebben az évben felfedeztek egy kandallót is, a mezolitikus korból, Kr. e. 7000 környékéről. Most egy égett fa maradványai vannak nálunk, talán néhány növényi maradvány, amelyet megőriztek a folyamat során. Térben is megérthetjük, hogyan használták a barlang szerkezetét, hol ültek, hogyan készítettek ételeket és hogyan működött minden.

Sokat segít - teszi hozzá -, ha emberi maradványokat fedeznek fel, amelyek alapján érdekes és jelentős adatok nyerhetők. Így az izotóp-elemzés alapján megtudható, mit ettek ezek az emberek, hol mozogtak, vagy milyen volt az egészségük. Borić kijelenti, hogy ebben az értelemben a fogak a "leghálásabbak", mivel a zománc és a dentin olyan anyagokat tartósít, amelyek alapján meg lehet állapítani, hogy mennyi ideig éltek, hány évesek voltak.

3.jpg

A Vrbička-barlangban megtaláltak egy mormota maradványait is - egy olyan állatot, amelyre a vadászok a paleolitikum utolsó évezredeiben vadásztak. Ezek az állatok elterjedtek az utolsó jégkorszak leghidegebb időszakaiban, majd ezt a vadászok kihasználták és vadászták őket. Montenegróban még mindig vannak olyan helyek, ahol mormoták vannak, de nem olyan mértékben, mint ahogyan itt a barlangban felfedezték. Ez egy másik szempont, ami ezt a barlangot oly sajátossá teszi. Ma bizonyos szabványok szerint dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a lehető legpontosabban ásunk, hogy felfedezzünk egy csomó apróságot is - gyöngyöt és különféle dolgokat, amelyek, ha nem így csinálnánk, eltűnnének a mai kor embere elől - mondta a Kolumbia Egyetem professzora.

Borovinić szerint sok érdekes barlang található Nikšić területén, de nem mindegyik alkalmas kutatásra. A Duga karsztjában, Nikšićtől mintegy 20 kilométerre elrejtett Vrbička-barlang minden bizonnyal különleges. A korábbi expedíciók során sok érdekes tárgyat találtak - minél mélyebbre "ástak", annál izgalmasabbak voltak a felfedezések.

Ezután megtaláltuk a felszínen látható bronzkori kerámia maradványokat. Ez jelezte, hogy ez egy olyan élőhely volt, amelyet különféle közösségek laktak, az őstörténettől kezdve. Felfedeztük a neolitikum korából származó rétegeket, a fiatalabb neolitikum fázisból, a mezolitikumból és a felső paleolitikumból származó maradványokat. Az állatok csontmaradványait is. Kőből készült tárgyak is vannak, fegyverekből és eszközökből, kvarc nyílhegyekből ... Nagyszerű az érzés, amikor találunk valamit. Amikor keresel valamit, és nem tudod, hogy megtalálod-e. Érdekes és gyönyörű, az ember boldog és elégedett, függetlenül attól, hogy milyen nehéz a munka. - összegezte Borovinić.

Technikai információk: